Sallent aprova les bases reguladores dels ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques, la millora de l'accessibilitat i l'impuls de l'emprenedoria

Última revisió 14-03-2024 13:32
14/03/2024

Sallent aprova les bases reguladores dels ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques, la millora de l’accessibilitat i l’impuls de l’emprenedoria

L’Ajuntament de Sallent ha celebrat aquest dimecres, 13 de març, una nova sessió ordinària del Ple Municipal per tractar diversos temes relacionats amb el municipi. Entre els punts més destacats, el Ple ha aprovat les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum en habitatges i petit comerç; la millora de les condicions d'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques dels edificis residencials i establiments comercials, i l’impuls de l’emprenedoria.

La sessió també ha aprovat l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als seus usos en situació de sequera; el traspàs de titularitat a l’Ajuntament d’un tram de la carretera C-16z, i una moció d’ERC de suport a la pagesia.

Subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en habitatges i petit comerç

El vuitè punt de l’ordre del dia ha estat la proposta d’aprovació inicial de les bases específiques reguladores per la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en habitatges i petit comerç.

El regidor de Sostenibilitat, Miquel Estruch, ha explicat que les bases de la subvenció són les mateixes que les aprovades en els dos últims anys, ja que són uns ajuts que “funcionen i s’esgoten”. El regidor ha destacat que és una mostra per “mantenir l’aposta per la sostenibilitat”.

Estruch ha detallat que l’ajut està dotat amb un pressupost total de 15.000 euros i que l’import a concedir per a cada sol·licitud és de 1.500 euros. En el cas d'instal·lacions col·lectives, aquest màxim es multiplicarà pel nombre d'instal·lacions elèctriques vinculades.

La proposta s’ha aprovat per unanimitat.

Ajuts per a la millora de les condicions d'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques

El novè punt de l’ordre del dia ha estat la proposta d’aprovació inicial de les bases específiques reguladores per la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per la millora de les condicions d'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques dels edificis residencials i establiments comercials de Sallent.

El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, ha detallat que les bases són pràcticament les mateixes que l’any passat i que incorporen petits canvis en el criteris relacionats amb el compliment de la normativa i el codi tècnic d’accessibilitat. A més, la dotació d’enguany augmenta fins als 20.000 euros, ja que l’any passat es va esgotar.

L’import a concedir es determinarà de forma proporcional segons les sol·licituds i s'atorgarà un màxim de 4.500 euros per petició.

El punt s’ha aprovat per unanimitat.

Incentius per impulsar l’emprenedoria al municipi

El desè punt de l’ordre del dia ha tractat la proposta d’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per impulsar l'emprenedoria al municipi de Sallent.

La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Luna, ha explicat que l’ajut vol “seguir recolzant i incentivant a aquelles persones que decideixen obrir un negoci al municipi”. Enguany, les bases incorporen una nova quantia de 3.000 euros per a restaurants. La resta de negocis mantenen una quantia de 2.000 euros.

Des del PSC, la proposta s’ha vist amb bons ulls. La regidora Rosario Moreno ha anunciat el seu vot favorable a “tot el que sigui ajudes i un bé pel poble”.

Per la seva banda, Junts i Fem Poble han demanat els motius pels quals s’ha creat un incentiu específic de 3.000 euros per a la restauració. A la rèplica, la regidora Luna ha justificat la decisió després de parlar amb diverses persones del municipi i escoltar les seves necessitats: “Ens han fet arribar que hi ha pocs restaurants a la nostra vila. Així volem incentivar més aquest sector”.

La proposta s’ha aprovat per unanimitat.

Ordenança reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera

El catorzè punt de l’ordre del dia ha tractat l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Miquel Estruch, regidor de Serveis Municipals, ha explicat que es tracta d'una nova ordenança que respon a l'episodi de sequera que pateix el país i a l'obligació que marca el Pla Especial de Sequera.

Estruch ha dit que l'objectiu d'aquesta norma és dotar l'Ajuntament d'un instrument que li permeti adoptar mesures per fer complir els paràmetres que indica l’Agència Catalana de l’Aigua i el Pla Especial de Sequera: “L’Ajuntament podrà decidir sobre l’ús de l’aigua en piscines privades, el reg als jardins, la neteja de vehicles al carrer, l’eliminació de la pols en suspensió o les fonts ornamentals, entre altres usos”, ha assenyalat el regidor.

El consistori també podrà limitar el volum de bombeig i pressió de l’aigua, els consums, realitzar aturades temporals, requerir els plans de reducció de consums dels grans consumidors d’aigua i els seus plans el d’estalvi, redactar bans municipals, instal·lar comptadors telemàtics, adoptar mesures de prohibició i limitació d’aigua en situació d’emergència, i augmentar o reduir el control de cabal.

La nova normativa també especifica els tipus d’infraccions i s’estableixen una sèrie de quanties per a cada fase de la sequera.

Des de l’oposició, Junts ha demanat els termini que tenen les empreses per respondre als requeriments de l’Ajuntament i quins plans d’estalvi han presentat les indústries del municipi.

Per la seva banda, Fem Poble ha demanat aclariments sobre els escenaris on es podrà activar l’ordenança i quin serà l’organisme que dictaminarà les mesures que cal aplicar en cada fase de sequera.

La proposta s’ha aprovat per unanimitat.

Traspàs de titularitat a l'Ajuntament de Sallent d’un tram de la carretera C-16z

El quinzè punt de l’ordre del dia ha estat l’aprovació de la sol·licitud a la Direcció General d'Infraestructures Viàries i Mobilitat pel traspàs de titularitat a l'Ajuntament de Sallent del tram de la carretera C-16z comprès entre el PK 63+586 i el 65+100.

El regidor d’Urbanisme i Via Pública, Miquel Estruch, ha detallat que es tracta d’un tram on hi ha una sèrie d’edificacions i activitats econòmiques que tenen “problemes i greuges” quan es demana qualsevol permís d’obres o activitat, ja que ha de passar per la propietat, que actualment és la Diputació de Barcelona.

Estruch ha defensat el traspàs per solucionar aquests greuges i ha explicat que l’Ajuntament també assumirà el manteniment de la carretera.

Per la seva banda, Fem Poble ha anunciat el vot contrari a la proposta per la falta de documentació en l’expedient: “Ens preocupa assumir la titularitat de la carretera sense saber l’estat en què està la carretera i el cost econòmic que pot comportar el seu manteniment”, ha dit el regidor Guillem Cabra.

La proposta s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC, l’abstenció de Junts i PSC, i el vot contrari de Fem Poble.

Moció d’ERC de suport a la pagesia

El dissetè punt de l’ordre del dia ha estat l’aprovació de la moció de suport a la pagesia, presentada pel grup municipal d’ERC.

El regidor de Món Rural, Marc Prat, ha llegit el contingut de la moció, la qual insta el Govern de Catalunya a treballar en el marc de la Taula Agrària i presentar un conjunt de mesures de caràcter urgent per compensar, a curt termini, els greuges que pateix la pagesia, així com treballar amb la participació de tots els agents, des dels productors fins als consumidors.

També insta el govern espanyol a desenvolupar modificacions legislatives relacionades amb la pagesia, els criteris de repartiment i distribució estatal dels recursos econòmics procedents de la PAC i paralitzar la negociació d'acords de lliure comerç amb tercers països aplicant un major control de les importacions.

Des de l’oposició, els diferents grups han exposat algunes puntualitzacions. El PSC ha volgut constatar les “clares deficiències del Govern de la Generalitat en les competències relacionades amb la pagesia”. La regidora socialista, Rosario Moreno ha recordat “les queixes que fan els pagesos i ramaders pel retard en el cobrament dels ajuts de la Generalitat” i ha defensat “una acció conjunta des de la UE, passant pel govern central, però exigint també al Govern de la Generalitat que compleixi amb les competències que li són pròpies”.

Des de Junts, la regidora Anna Maria Fernandez, ha traslladat el suport del grup a les demandes dels pagesos i ha denunciat que la Generalitat no ha convocat Junts per Catalunya a cap reunió de seguiment de la mesura de “la finestra única”, aprovada l’estiu passat.

Per la seva banda, Fem Poble, ha instat a “impulsar i entomar, des de l’àmbit municipal, accions de suport a la pagesia”. El grup també ha destacat la demanda d’Unió de Pagesos pel que fa a la revocació de la concessió del 80% de l’aigua de la depuradora de Manresa a l’empesa sallentina ICL Iberia.

La moció s’ha aprovat per unanimitat.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, el regidor de Fem Poble, Guillem Cabra, ha demanat sobre l'estat dels treballs de restauració del runam de la Botjosa, el compliment dels terminis i les tasques de la comissió de seguiment.

Vídeos

Sessió plenària ordinària dimecres 13 de març de 2024