L’Ajuntament de Sallent ha celebrat aquest dimecres, 13 de novembre, una nova sessió ordinària del Ple Municipal per tractar diversos temes relacionats amb el municipi.
Entre els punts més destacats, el Ple ha aprovat l’actualització del padró municipal d’habitants a 31 de desembre de 2023 i ha donat suport a dues mocions impulsades pel grup municipal Fem Poble, una de solidaritat amb el País Valencià després dels efectes de la DANA i una altra de reparació de la dignitat dels germans Guitó, veïns de Sallent assassinats durant el franquisme.
En el punt 5 de l’ordre del dia, el Ple ha aprovat la revisió del padró municipal d'habitants a 31 de desembre de 2023, amb un total de 6.927 habitants. Aquesta xifra reflecteix un augment de la població sallentina en prop de 100 persones respecte al mateix període de l'any anterior, quan el nombre d'habitants va ser de 6.835.
L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha explicat que la tendència poblacional dels darrers 5-6 anys és positiva, amb un creixement continu d’unes 100 persones per any. Segons Ribalta, la majoria de nouvinguts provenen de pobles i ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
El punt s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC, Fem Poble i el PSC, i l’abstenció de Junts per Sallent.
En el punt 9 de l’ordre del dia, el grup municipal Fem Poble, l'Ateneu Popular Rocaus i la CGT han presentat una moció per reparar la dignitat dels germans Guitó, veïns de Sallent assassinats pel franquisme. La proposta fa referència als germans Miquel i Jaume Guitó, masovers del mas Rocaus, que van col·laborar en la lluita dels maquis per la llibertat del poble i contra la dictadura. Per aquest motiu van ser detinguts, torturats i assassinats per la Guàrdia Civil l'any 1949.
La moció (veure aquí tot el text de la moció) insta l'Ajuntament a complir amb 5 punts:
El Ple ha posat de manifest que qualsevol canvi que afecti el nomenclàtor s’ha de fer amb la participació de la ciutadania.
La proposta s’ha aprovat per unanimitat.
En el punt 8 de l’ordre del dia, el grup municipal Fem Poble ha presentat una moció de solidaritat amb el País Valencià després dels efectes de la DANA.
El text recull dues modificacions d’ERC, una que fa referència a una qüestió de forma del text i una altra que substitueix la part final del punt 5 per tal de demanar responsabilitats polítiques a tots els nivells.
El Ple ha rebutjat eliminar el punt 4 i 5 de la moció, tal com ha demanat el PSC en considerar que són unes demandes “impròpies” d’una moció de solidaritat amb les persones afectades per la DANA. Així doncs, el Ple ha votat la moció (veure aquí tot el ext de la moció) amb els següents 6 punts:
- Mostrar la nostra solidaritat amb les víctimes i les seves famílies, amb les viles i ciutats colpejades per la DANA, i amb el conjunt del País Valencià.
- Donar suport logístic i material a les iniciatives de solidaritat que han sorgit i que puguin sorgir al municipi les properes setmanes i mesos per centralitzar la recollida i distribució de materials a les zones afectades i que articuli l’enviament de persones voluntàries i que treballi per coordinar-se amb altres iniciatives similars a nivell nacional.
- Promoure l’agermanament del nostre municipi amb municipis del País Valencià, ja siguin afectats pel temporal o no afectats directament. Treballar perquè aquests agermanaments serveixin per compartir experiències i aprenentatges en matèries de sostenibilitat, serveis públics i model econòmic al servei de les persones, i per estrènyer llaços de solidaritat, de cultura, d’esport i de país, en definitiva.
- Denunciar el dèficit fiscal i l’infrafinançament crònic consegüent que pateix el País Valencià i que té conseqüències nefastes per als seus serveis públics i, en última instància, per a les vides i el benestar del poble valencià.
- Denunciar l’actuació negligent del Govern autonòmic valencià, demanar la dimissió dels responsables polítics de la gestió de la prevenció d’emergències, de l’emergència mateixa i de tota la gestió posterior, i instar a depurar responsabilitats.
- Enviar aquests acords al president de la Generalitat Valenciana, als presidents de la Diputació de València, Castelló i Alacant i al Síndic de Greuges del poble valencià.
La moció s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC, Fem Poble i Junts per Sallent, i l’abstenció del PSC.
En l’apartat de precs i preguntes, la regidora del PSC, Rosario Moreno, ha alertat d’uns forats en el paviment de la via d’accés al polígon Illa.
Per la seva banda, la regidora de Junts per Sallent, Ana Maria Fernàndez, ha preguntat el projecte de millora de les línies elèctriques del parc fotovoltaic d’Avinyó que travessen el terme municipal de Sallent. La regidora també ha demanat sobre la il·luminació de la zona del talús del carrer Estació.
Per altra banda, la regidora de Fem Poble, Clara Ferrés, ha demanat quines accions ha entomat el govern municipal per denunciar la mancança de places que té l’autobús públic de la línia Sallent-Manresa. Aquesta és una qüestió que el mateix grup ja havia reclamat al Ple ordinari del mes de setembre.
Per últim, el regidor de Fem Poble, Guillem Cabra, ha exposat varies propostes per facilitar i millorar la mobilitat de vehicles durant l’execució de les obres al carrer Bisbe Valls, al tram de la plaça de la Pau. Cabra també ha instat el govern a assegurar el compliment de la senyalització de mobilitat per les obres.
En el darrer prec, el regidor Cabra ha preguntat sobre el projecte de reprendre l’activitat de la turbina a través de l’energètica pública catalana.
Podeu recuperar la sessió plenària ordinària del 13 de novembre de 2024 en aquest enllaç.