Pressupostos participatius 2025

L’Ajuntament de Sallent inicia la 1a edició dels pressupostos participatius on els ciutadans i ciutadanes podran proposar, debatre i decidir el destí de 30.000 euros de la partida d’inversions del pressupost municipal, i executar la proposta durant l’any 2025.

El pressupost municipal és una de les eines més importants que té l’Ajuntament per donar resposta a les necessitats del municipi i de la ciutadania. La partida d’inversions permet desenvolupar actuacions de municipi que poden incidir sobre l’espai públic, l’urbanisme, els equipaments o la mobilitat. El procés participatiu s’iniciarà aquest mes de gener amb la previsió de realitzar les votacions de les propostes a les proximitats del mes de juny.

Què són els pressupostos participatius?

Són un instrument de democràcia directa, a través del qual la ciutadania podrà presentar, definir, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir determinats projectes d’inversió que es duran a terme amb la dotació pressupostària de 30.000 euros.

L’objectiu principal dels pressupostos participatius és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics mitjançant un sistema reglat de participació.

Què és un projecte d'inversió?

Les inversions són tot allò que l’Ajuntament pot construir o adquirir i que és perdurable en el temps. Les inversions fan referència a tots els béns físics o virtuals inventariables dels quals l’Ajuntament pot disposar en equipaments, infraestructures o espais públics. Així doncs, es consideren projectes d’inversió:

  • Rehabilitació, reforma, ampliació, adequació, millora o dotació tecnològica o de mobiliari d’equipaments públics o infraestructures públiques existents.
  • Construcció d’equipaments de dimensions reduïdes (pistes esportives, punts verds).
  • Reurbanització i millora d’espais públics.
  • Infraestructures i mobiliari urbà.
  • Aplicacions o infraestructura tecnològica (aplicacions, programari o webs d’àmbit de poble).

Quina és la dotació econòmica reservada per al procés?

La dotació econòmica reservada per al procés de pressupostos participatius és de 30.000 d’euros.

Es planteja seleccionar un projecte (aquell que tingui més vots), o bé més d’un projecte en cas que el seleccionat no arribi a cobrir el 100% del pressupost previst, ampliant el nombre de projectes fins a esgotar el total dels recursos establerts per aquesta finalitat.  

Quines són les fases del procés?

El procés participatiu contempla tres moments principals:

  • Presentació de propostes des de la ciutadania a títol individual o col·lectiu.
  • Debat i priorització de les propostes a través d’un fòrum ciutadà.
  • Votació per part de la ciutadania.

Aquests tres moments s’organitzen segons les següents fases:

Fase 0. Definició del procés de pressupostos participatius.

Fase 1. Campanya informativa i recollida de propostes.

Fase 2. Validació tècnica de les propostes.

Fase 3. Debat i priorització de les propostes.

Fase 4. Concreció i millora dels projectes prioritzats.

Fase 5. Votació de les propostes.

Qui podra participar-hi?

En la fase de presentació de les propostes, podrà participar-hi qualsevol entitat o persona, tant si està o no empadronada al municipi.

En la fase de priorització de les propostes, només podran participar-hi les persones de 16 anys o més empadronades a Sallent. Aquestes podran formar part d’un fòrum ciutadà per donar prioritat i suport als projectes d’inversió presentats que considerin.

En la fase de concreció dels projectes, podran participar-hi les persones promotores dels projectes.

En la fase final de votació, podran participar-hi les persones de 16 anys o més empadronades a Sallent.

Com es regula el procés?

Els pressupostos participatius es regularan a través d’un reglament elaborat especialment per aquest procés. La guia es revisarà regularment a través de la comissió de seguiment, i es faran les modificacions que es creguin convenients en funció de les experiències adquirides amb la pràctica.

Quins en són els òrgans resposables?

Els pressupostos participatius són una proposta impulsada des de la regidoria de Participació de l’Ajuntament, i, com a tal, és l’encarregada d’assegurar el correcte desenvolupament del procés.

A més a més, hi ha prevista la creació d’una comissió tècnica, formada per personal tècnic de Participació i personal tècnic municipal de les àrees implicades en el procés, que s’encarregarà de validar i avaluar les diferents propostes presentades.

D’altra banda, també es constituirà una comissió de seguiment que actuarà com un òrgan consultiu i de participació amb representants de cada grup municipal, d’entitats rellevants del municipi, del personal tècnic de Participació de l’Ajuntament i de la regidoria de Participació.

Un cop acabat el procés participatiu, es crearà una comissió d’impuls que s’encarregarà de l’impuls i el seguiment del desenvolupament i execució dels projectes guanyadors.

Com podré informar-me sobre tot el procés?

Tota la informació sobre el procés, la resposta a preguntes freqüents, així com el sistema per resoldre temes tècnics es podran trobar a l’espai web Plataforma311.

A més a més, als canals de comunicació de l’Ajuntament (xarxes socials i app mòbil) podreu trobar tota la informació principal del procés i l’enllaç web per accedir a la Plataforma311. També se’n farà difusió a través de les cartelleres municipals i s’organitzarà una presentació del procés oberta a la ciutadania.

Qualsevol dubte tècnic o relacionat amb el procés es podrà presentar mitjançant el registre municipal o a través del correu electrònic sll.participacio@sallent.cat.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17-01-2025 11:19