Modificació del Pla Director Urbanístic de l'activitat minera al Bages

Què es decideix:

Emplaçament d’un nou dipòsit per l’acopi temporal de sal de procés de producció de potassa al centre productor existent a Súria; Mesures d’impacte i integració paisatgística; Valoració i estudi de viabilitat ambiental, social i econòmica d’altres alternatives proposades, eventualment

Per què s'ha de modificar el PDU?

El desplegament del PDU s’està portant a terme amb diferents actuacions, amb ritmes d’execució i terminis que en alguns casos i ateses les complexitats que comporten no es poden acabar de coordinar en el temps. Per diferents circumstàncies s’han produït retards en algunes de les grans infraestructures que s’han de materialitzar per a donar cabuda al trasllat i concentració de l'activitat a Súria, com són la rampa de la mina de Cabanasses en aquest municipi i el nou col·lector de salmorres, que ha d'incrementar la capacitat d’evacuació i que no estarà operatiu fins a principis del 2025.

Com s’ha fet esment, el PDU ordena urbanísticament els espais vinculats a la producció de potassa, activitat que necessita per a la seva sostenibilitat ambiental, més enllà de l’ordenació física d’aquests espais, d’infraestructures de gran abast com l'esmentat desdoblament dels col·lector de salmorres actual fins a Súria. La construcció d’aquesta infrastructura es fa simultàniament a una nova escomesa d’aigua des de la depuradora de Manresa i permetran posar en funcionament noves instal·lacions de recliclatge de sal –la implantació de les quals van propiciar la redacció del PDU vigent–, per tal de reduir la sal que es diposita al runam del Fusteret, en un marc d'economia circular i d'una producció de potassa ambientalment sostenible que tendeix al residu zero.

El dipòsit del Fusteret, en ús actualment, estava previst que pogués ser utilitzat fins l’any 2026 atenent la seva capacitat i morfologia, però per diverses raons, com la imprevista portada de sal provinent de la mina de Vilafruns a Sallent o bé que l’empresa INNOVYN, receptora d’una part de la sal sòdica, ha tingut una parada temporal, fan que el creixement d’aquest dipòsit salí sigui mes gran que la prevista en el moment de redacció del PDU. Així, l’empresa concessionària argumenta que el dipòsit del Fusteret quedarà en desús a principis de l’any 2023.

El retard en la construcció d’aquestes infraestructures imprescindibles pel reciclatge i la comercialització de la sal de procés resultant de la producció de potassa, conjuntament amb la constatació que l’ampliació prevista de l’actual dipòsit salí del Fusteret quedarà colmatada abans que es culminin aquestes infraestructures, obliguen a buscar una solució per l’acopi d’un volum de sal d’aproximadament 5,6MT considerada millor alternativa que reduir el volum de producció, circumstància que posaria en perill la sostenibilitat econòmica i social d'una activitat que és estratègica per a la comarca.

En aquest escenari, és imperatiu adequar les determinacions del PDU vigent a aquestes circumstàncies excepcionals sobrevingudes, no previstes en el moment de redacció del PDU,

Objectiu de la modificació

L'inici dels treballs per a la modificació puntual del PDU vigent s'acordà per la Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya (actual Comissió de Territori de Catalunya) en la sessió de 25 de febrer de 2020, a sol·licitud d'Iberpotash, SA, empresa concessionària de l'explotació minera,amb l'objecte de dotar a l’activitat d’un espai per poder dipositar de forma temporal la sal de procés que no troba sortida comercial, i que no té cabuda en l’actual dipòsit salí del Fusteret. L’àmbit inicial d’estudi de la modificació puntual és el terme municipal de Súria, sens perjudici que un cop estudiades totes les alternatives d’actuació calgui afegir algun altre terme municipal dins la proposta d’actuació de la modificació puntual.

Els treballs de redacció del PDU de l’activitat minera al Bages s’iniciaren el 16 de juliol de 2015 amb l’objecte de crear el marc urbanístic adequat per a ordenar els espais vinculats al desenvolupament de l'activitat minera de producció de potassa situada als municipis de Súria, Sallent i Balsareny, tot garantint que l’explotació sigui viable econòmicament, socialment i mediambientalment. Posteriorment s’amplia l’àmbit a Cardona i a altres municipis –Callús, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós del Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Talamanca– si bé afectats només per actuacions ambientals i per les reserves de pas de les infraestructures d'abastament d'aigua.

Aquest objectiu-marc es concreta en els quatre objectius específics següents:

  1. Garantir un encaix urbanístic, ambiental i infraestructural adequat per a la concentració de l’activitat a Súria i a la Conca del Cardener.
  2. Establir les cauteles necessàries a Sallent i a la Conca del Llobregat per una retirada ordenada de l’activitat minera actual i la creació de nous espais d’oportunitat econòmica.
  3. Possibilitar i establir els mitjans per a l’assoliment dels objectius ambientals i, en especial, la progressiva eliminació dels dipòsits salins i la restauració dels espais que ocupen.
  4. Establir les determinacions i previsions necessàries per garantir el desenvolupament sostenible de l’activitat minera i la indústria associada en el futur.

El PDU va ser formulat per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i l’Institut Català del Sòl, amb la participació dels ajuntaments afectats.

Atesa la sensibilitat que per diferents motius suscita l’activitat minera al Bages, per tal de facilitar una comunicació adequada i una correcta difusió del Document d’objectius i propòsits generals i Avanç del Pla, prèviament a l’inici dels tràmits previstos per la legislació, s’organitzen diverses sessions per tal de donar a conèixer el document. Així es convoquen als principals mitjans de comunicació, seguidament es fa una presentació al Parlament davant dels diferents grups parlamentaris i finalment es presenta el document al territori: als alcaldes dels municipis inclosos dins l’àmbit del Pla i posteriorment es convoquen als principals agents socials implicats, reunint representants dels sindicats, patronals, associacions, Cambres i Universitat Politècnica de Catalunya

En el procés de redacció, es seguiren els tràmits d’informació pública i participació regulats en la normativa urbanística. Fruit dels canvis substancials introduïts en el document aprovat inicialment i recollits en aquests processos, el PDU es va sotmetre a una 2a aprovació inicial seguida d'un nou període d'informació i participació. El 19 de setembre de 2018 el Conseller de Territori i Sostenibilitat l’aprova definitivament (DOGC. núm 7714 de 27.09.2018 (Enllaç extern)).

Consulta el contingut dels documents que el conformen al Registre de Planejament Urbanístic de Catalunya (Enllaç extern) .

Finalitat del procés participatiu

Recollir les propostes de la població i dels actors implicats en relació a la implantació d’un nou espai per dipositar temporalment la sal de procés derivada de la producció de potassa, amb consens i legitimitat sobre l’actuació i generar un major vincle i comunitat envers el nou paisatge.

Objectius del procés participatiu

  1. Identificar possibles alternatives viables a la implantació d'un nou dipòsit per l'acopi temporal de sal
  2. Valorar els possibles emplaçaments per al nou dipòsit
  3. Detectar i corregir els potencials impactes paisatgístics
  4. Facilitar la divulgació dels continguts del document d'Avanç de les propostes
  5. Fomentar la participació ciutadana en la pressa de decisions

Documents relacionats

  •  Memòria (4 Documents)
  •  Documentació gràfica (5 Documents)
  •  Document inicial estratègic (4 Documents)

 PRESENTACIÓ TELEMÀTICA DEL DOCUMENT D'AVANÇ - TROBADES ANTERIORS VEURE TOTS

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 25-03-2022 07:49