Consulta els principals temes que es van tractar al Ple Municipal de juliol

Última revisió 16-03-2023 10:21
19/07/2022

El 13 de juliol de 2022 es va presentar la liquidació del pressupost de 2021 i la modificació de crèdit per afrontar noves inversions, temes que van generar més controvèrsia i debat. També es va parlar sobre accions que es realitzaran en l’àmbit d’Igualtat, Urbanisme i Transparència.

Via lliure a l’expropiació de la zona on es construirà la residència

La residència per a la gent gran serà construïda al costat de Fàbrica Vella, a la zona del Parc Fluvial. Fins ara, una part d’aquest terreny pertanyia a Força d’Aigua Bages, S.L., per la qual cosa el consistori necessitava adquirir aquesta zona perquè fos de propietat municipal i poder-hi construir.

El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, va explicar que va haver-hi un procés de negociació entre ambdues parts parts pactant una expropiació de mutu acord per donar via lliure a la construcció de la residència. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat en considerar que era una acció indispensable per poder engegar el projecte.

Tres espais públics de Sallent tindran noms femenins

El Ple va aprovar per 11 vots a favor (ERC i Junts per Sallent) i 2 abstencions (Fem Poble) anomenar tres espais públics de Sallent amb noms femenins. La proposta neix després que l’equip de govern i l’oposició, juntament amb l’entitat ADONA’T, creguessin necessari vetllar per a la visibilitat i la igualtat de les dones també en els espais públics de Sallent. A més, és un compromís lligat al Pla d’Igualtat que es va aprovar al Ple Municipal del març de 2020 per feminitzar la nomenclatura del municipi.

La regidora de Polítiques d’Igualtat, Sílvia Tardà, va explicar que per dur a terme aquest procés, en primer lloc, es van buscar espais que no tinguessin nom pel fet que canviar-lo suposa a “tràmits inassolibles, llargs i feixucs” per a la ciutadania. Es va fer un assessorament en l’àmbit històric i social i es va col·laborar conjuntament des de diferents àrees de l’Ajuntament, amb ADONA’T i amb veïns i veïnes de Sallent.

Carles Ferrés, de Fem Poble, va estar d’acord amb la intencionalitat de la proposta, però no amb el procés que es va dur a terme. Va observar que per prendre aquest tipus de decisions “cal fer-ho bé, amb un procés participatiu obert i on totes les dones s’hi sentin còmodes”. La regidora Maseda va considerar que s’hauria d’haver parlat amb la gent perquè fes propostes de noms de figures femenines rellevants de la història de Sallent. Tardà va assumir que aquesta decisió podia haver estat presa amb un protocol establert i “estem oberts que en un futur ho puguem fer diferent”.

Els noms femenins situats a aquests tres espais seran:

  • Plaça Josefina Peralba (a prop de la Plaça 19 d’abril)
  • Plaça de les Teixidores (entre els carrers Miquel Martí i Pol i Guillem Agulló)
  • Plaça de les Dones (on se situa el mercat de les puces).

Pròximament, us en donarem més detalls a www.sallent.cat i a les nostres xarxes socials.

S’aprova l’adhesió al Protocol d'Abordatge de les Violències Sexuals a Manresa i el Bages

Arran de l’increment generalitzat de casos d’agressions sexuals a la comarca del Bages, el Consell Comarcal del Bages va elaborar el Protocol d'Abordatge de les Violències Sexuals a Manresa i el Bages i l’Ajuntament de Sallent va aprovar-ne l’adhesió. Aquest protocol pretén abordar aquesta problemàtica i reforçar una cultura de tolerància zero davant les violències sexuals. A més, permet cobrir tot el procés: des de l’atenció fins a la recuperació de les dones. La regidora Tardà va explicar que s’ha estat treballant amb un grup comarcal de treball i amb un suport tècnic especialista.

Les regidores de Fem Poble i Junts per Sallent, Clara Ferrés i Mercè Maseda respectivament, van coincidir en valorar positivament aquest acord. En paraules de Maseda, “és necessari i urgent adherir-se a totes les actuacions i protocols possibles per eliminar aquesta xacra de la societat”, però cal que no quedi “només en un paper, com ha passat altres vegades que s’han aprovat aquests documents”, segons Ferrés.

El consistori defensa la figura dels jutjats de Pau

L’alcalde Oriol Ribalta va donar compte d’un decret que es va aprovar de forma urgent per rebutjar l’eliminació dels jutjats de pau, eliminació proposada pel govern espanyol. Ribalta va reivindicar la seva funció de justícia social perquè considera que evita conflictes veïnals i es va comprometre a reforçar la difusió de la tasca que fan a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament. Igualment, va suggerir instar als grups parlamentaris del Congrés i el Senat a rebutjar aquesta eliminació.

S’aprova el Codi ètic i de conducta i el Pla de mesures antifrau

La regidora de Transparència, Neus Solà, va portar al Ple la proposta d’aprovació del Codi ètic i de conducta per a l’Ajuntament de Sallent, que segueix el model elaborat per la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, i en compliment amb la Llei 19/2014, de 29 de desembre, sobre Transparència. L’objectiu és dotar el consistori d’una eina on s’especifiquin els principals elements ètics que han de guiar els alts càrrecs per fomentar una millor actuació dels ens locals i que ajudin a millorar la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, així com garantir l’accés a la informació pública i el retiment de comptes.

També es va aprovar el Pla de mesures antifrau que té per objecte enfortir la integritat institucional, la lluita contra les irregularitats administratives, el frau, la corrupció i, a més, els conflictes d’interès en la gestió dels Fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. D’aquesta manera l’Ajuntament podrà de disposar d’un pla de mesures antifrau que permeti aplicar-lo a la gestió municipal.

La liquidació del pressupost de 2021 tanca amb un estalvi d’1.7 milions

El Ple va començar amb la intervenció de la regidora d’Hisenda, Carme Escámez, per tal d’explicar la liquidació pressupostària de 2021, és a dir, per resumir les despeses que s’havien realitzat per cada partida i explicar l’estalvi que s’havia acumulat.

Des de Fem Poble, la regidora Clara Ferrés va considerar que la salut financera de l’ajuntament “és bona”, però que “les nostres prioritats no són les mateixes que les vostres”. Va destacar que hi ha partides que no van acabar d’executar-se, com un estudi d’urbanisme dissenyat des de la perspectiva de gènere, un pla d’igualtat o polítiques socials relacionades amb l’habitatge.

Pel que fa a Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet, David Saldoni va considerar que l’estalvi acumulat, d’1.7 milions d’euros, era “exagerat tenint en compte que hem tingut un any de pandèmia i que la crisi actual afecta a tots els àmbits”, i va relacionar-ho amb l’increment d’impostos que es va aplicar al primer any de la present legislatura.

La regidora Escámez va argumentar que les partides executades havien estat pensades “segons les necessitats que requereix el nostre poble i per afrontar la construcció de la residència”. L’alcalde Oriol Ribalta va reforçar aquest argument tot dient que “hem posat tots els esforços per fer aquesta residència i hem fet una política on poguéssim generar molt més estalvi”.

S’amplia el crèdit per finançar noves inversions

L’Ajuntament va anunciar l’ampliació de crèdit per un import total d’1.6 milions d’euros repartits entre diferents partides pressupostàries: per personal laboral, serveis, transferències, inversions i subvencions per plaques solars. Va justificar aquest increment pels “preus dels materials i l’energia a causa de la inflació que estem vivint” i també per fer front a “les substitucions de personal de la residència, a necessitats dels serveis socials, a entitats del poble que cal ajudar, a la contribució d’una energia més neta, etc.

En el torn d’intervenció de Fem Poble, Guillem Cabra va valorar el repartiment d’aquestes despeses. Si bé va estar d’acord que l’augment de preus de l’energia implica una revisió del valor econòmic dels serveis actuals, va demanar explicacions per un seguit d’actuacions. Va destacar que, en l’àmbit de participació ciutadana, es proposava una inversió de 10.000 euros “després de tres anys sense projecte”, així com 30.000 euros destinats a l’Espai Cultura Fàbrica Vella tot i considerar que l’assistència de públic no és elevada i que “cal fer un replantejament de la programació perquè tingui un retorn positiu cap al poble”.

El regidor de Cultura i Festes, Diego Miranda, va reconèixer que l’assistència de públic “no és la que ens agradaria a tots, però dels cinc anys d’existència de Fàbrica Vella, dos ha estat amb restriccions; cal paciència amb la cultura i el teatre, i més en un teatre tan jove i en un poble”.

Una altra de les crítiques per part de Fem Poble va ser l’ampliació pressupostària per a les instal·lacions esportives del Club Natació Sallent. El regidor Cabra va considerar que es tractava d’un “rescat a una entitat privada” i que cal avançar cap a la municipalització de la piscina per tal que tothom tingui accés a les instal·lacions.

El regidor Saldoni de Junts per Sallent va anomenar aquests inversions “modificacions de crèdit d’estiu” i va considerar que era una xifra “molt bèstia” i que es feia per cobrir qualsevol despesa que es pugui generar fins a finals d’any i principis de l’any que ve. Va destacar l’elevada inversió en despesa energètica i va recordar que el contracte amb l’Associació Catalana de Municipis a través d’una compra agregada ha permès estalviar durant el 2021 i 2022.

També va fer referència als 100.000 euros destinats a estudis per recalcar que “no n’hi ha cap destinat a una piscina ni tampoc al casc antic”, i va proposar un estudi per a la zona del tennis, on actualment s’està treballant en pavimentar la zona per un futur skate park.

Vídeos

Ple Ordinari Municipal del 13 de juliol de 2022