Sallent

Sallent és un municipi de la comarca del Bages, emplaçada al sector nord, que té agregats els nuclis de Cabrianes i Cornet.

És un indret de població antiga, com demostra el Poblat Ibèric del Cogulló, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, el qual forma part de la ruta dels ibers. Així mateix, és ric en monuments romànics com el castell i l'església romànica annexa de Sant Sebastià, que compta amb la planta circular més gran de Catalunya.

Al casc urbà destaca l'edifici gòtic la Casa Gran, la Casa Museu Torres Amat i l'església moderna de Sant Antoni M. Claret. També, els aiguamolls de la Corbatera, un gran centre ornitològic.

El riu Llobregat, que creua el terme de nord a sud, dibuixa el traçat i la fisonomia del municipi i dóna nom a la vila: Sallent significa salts del riu. Tot i que existeix documentació històrica, datada de l'any 980 d.C., que explica que el topònim prové de “ipso castro salente”, és a dir, pedra que surt de la terra.

La vila gaudeix de festes remarcables. Les Enramades, declarades Festa d'Interès Turístic, se celebren el dijous de Corpus, encara que els actes i els carrers engalanats perduren fins el dilluns següent. La Festa Major, que s'escau el segon cap de setmana de setembre, també se celebra durant 5 dies. I el multitudinari Carnaval es produeix set setmanes abans de Pasqua.

El municipi fou pioner en la industrialització catalana. El primer teler mecànic de l'Estat va començar a funcionar a les dependències fabrils de la casa Torres, fet que suposà un dels canvis més dràstics tant en la fisonomia com en l'activitat econòmica de Sallent, que estava focalitzada en la multitud de masos que el conformen. El tèxtil va ser el gran motor durant més d'una centúria, fins que s'hi va sobreposar l'activitat minera entorn l'explotació de la potassa. Per aquest motiu, en l'àmbit industrial compta amb explotacions de sals potàssiques, diferents fàbriques i tallers, i cinc polígons estratègicament situats en la confluència dels eixos Transversal i Llobregat.

Actualment, el municipi és molt actiu en el camp de les entitats culturals i esportives i disposa d'un ampli ventall de serveis municipals que faciliten als habitants obtenir un bon nivell de qualitat de vida.

  • En l'àmbit educatiu hi ha dues escoles d'ensenyament primari, Institut d'Ensenyament Secundari i Formació Professional, Escola Municipal de Música i Punt d'Informació Juvenil.
  • En matèria de salut i serveis socials, compta amb CAP municipal, residència Sant Bernat, Centre de Dia i transport assistencial.
  • En el terreny cultural hi ha, entre altres, una biblioteca pública, una sala d'exposicions i emissora de ràdio municipal.
  • Pel que fa al camp esportiu i de lleure, Sallent té piscina, camp de futbol, pistes de tennis i pavelló esportiu. 

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 18-01-2022 08:54